Bugünlerde ya Osmanlı mutfağından yahut yöresel lezzetlerden devam ediyoruz tariflerimize. Kilis mutfağı bilindiği üzere Güneydoğunun zengin mutfaklarından biri. Gerek Gazi Antebin daha önceleri ilçesi olmasından gerekse Suriye ile olan coğrafik yakınlığından Antep ve Haleple hemen hemen ortak bir yemek kültürüne sahip. Gerçi Kilis mutfağının Antepten ziyade Halepe daha yakın olduğu söyleniyor. Gelelim Kilisin en meşhur ana yemeklerinden biri olan Kilis Tavasına...Bazıları tamamen kıymadan oluşan bir karışımı yayıp domates ve sivri biberlerle süslediği tepsiyi fırınlarda pişirtiyor kimisi de kıyma harcının altına incecik dilimlenmiş patlıcan yahut patates gibi sebzeler yerleştirerek zenginleştiriyor. Ha bu arada değinmeden geçemeyeceğim bir nokta Urfa, Antep, Kilis gibi yerlerde Fırın yemekleri pek meşhur. Hazırlanan tepsi yemekleri fırınlarda pişiriltiliyor. Kilis Tavası da bu yemeklerden biri...
Malzemeler:
700 gr orta yağlı koyun kıyması
4 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
4 adet domates
4 adet patates yahut patlıcan
tuz,
karabiber,
kırmızı toz biber
Hazırlanışı
Kırmızı biberler, sarımsak ve soğanlar sırayla robotta çekilir. Karıştırma kabına alınıp kıyma, tuz, karabiber, kırmızı toz biber ekleyinip yoğrulur. Orta boy, hafif yağlanmış bir fırın tepsisin alt kısmına kabukları soyulmuş ve ince ince dilinmiş patatesler dizilir. Patateslerin üstüne ince bir tabaka halinde kıyma karışımı yayılır. Son olarak kıyma tepsisinin etrafına domates ve biber dilimleri yerleştirilip fırınlanır.
0 yorum:
Yorum Gönder